Bilde: skjermdump fra Nettavisen

Nytt prosjekt: evaluering av personrettede virkemidler i Finnmark og Nord-Troms

Oslo, 01.06.2022

Vista Analyse skal, i samarbeid med forskningsinstituttet Oslo Fiscal Studies (OFS) ved Universitetet i Oslo, gjennomføre en evaluering av de personrettede virkemidlene i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms. Oppdragsgiver er KDD.

På 1980-tallet innførte staten virkemidler for å styrke sysselsetting og bosetting i Nord-Norge, nærmere bestemt tiltakssonen, som inkluderer alle kommuner i Finnmark og utvalgte kommuner i Nord-Troms. Noen virkemidler er rettet mot privatpersoner, mens andre retter seg mot bedrifter og næringsliv, som f.eks. fritak for arbeidsgiveravgift. De personrettede virkemidlene inkluderer lavere inntektsskatt, fritak for elavgift og sletting av studielån. I dette prosjektet vil vi analysere og gjøre en grundig evaluering av hvor godt de ulike virkemidlene rettet mot privatpersoner bidrar til de politiske målene om bo- og sysselsetting i tiltakssonen, både separat og i samspill.

Vi legger opp til en høyst kvantitativ evaluering med bruk av moderne og anerkjente økonometriske metoder, samt modellbaserte analyser med modeller som LOTTE-skatt og LOTTE-arbeid i SSB, samt NOREG 2. I tillegg vil vi rekruttere arbeidstakere, arbeidsgivere og lokalpolitikere i tiltakssonen til spørreundersøkelser og intervju for å gi ytterligere nyansering til våre analyser.

- Vi ser frem til et svært spennende og viktig prosjekt! Særlig gleder vi oss til å få jobbe med dyktige forskere fra OFS, og få anvende spennende økonometriske teknikker, sier prosjektleder og daglig leder i Vista Analyse, Haakon Vennemo.

Vista-analyse.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg den beste opplevelsenGDPR