Ny utredning om avansereguleringsmodeller for bokbransjen
Oslo, 20.07.2024
På oppdrag for Kultur- og likestillingsdepartementet har Vista Analyse utredet nye avansereguleringsmodeller i bokbransjen sammen med TSL Analytics, Oeconomica og Torvund Olav. Konkret går utredningen ut på hvordan forskriften til boklovens § 12 om regulering av innkjøpsrabatt mellom bokhandel og forlag kan og bør utformes. Reguleringen skal innbefatte et tak og et gulv, og er i vårt oppdrag begrenset til papirbøker i allmennmarkedet under bøkenes fastprisperiode. Det settes som premiss at en avanseregulering i bokbransjen skal vedtas i tråd med Stortingets lovvedtak, hvilket innebærer at vi ikke legger opp til en omkamp om selve reguleringen. Målet med reguleringen er å bidra til å oppnå boklovens formål, samt å forebygge misbruk av forhandlingsmakt og vertikale eierposisjoner. Rapporten kan lastes ned her.
I reguleringens forskrift foreslår Vista Analyse, Oeconomica og Torvund Olav å overlate mye av det konkrete innholdet til partene, men med vern for uavhengige aktører og adgang til at en instans utpekt av departementet kan gripe inn ved mangel på enighet eller i spesielle tilfeller. Vår foretrukne avansereguleringsmodell legger til rette for at partene kan innføre både normbasert og produktbasert differensiering og opsjonskontrakter med minimumsbetingelser, om de ønsker det. Vi tar også sikte på å begrense adgangen til å utnytte markedstiltak og endringer i distribusjons- og betalingsbetingelser som måter for å omgå reguleringen. TSL Analytics har kommet med innspill til anbefalingene og kommer til å publisere kort notat med sine egne anbefalinger på selskapets nettsider.
Utredningen anvender en bred metodisk tilnærming og bygger på samfunnsøkonomiske vurderinger, litteraturpolitiske og juridiske vurderinger av både prinsipiell og praktisk art. Foruten teoretiske drøftelser omfatter vårt vurderingsgrunnlag på gjennomgang av foreliggende studier, erfaringskartlegginger fra andre land og næringer, høringsinnspill, intervjuer og kvantitative analyser. I tillegg kommer kvantitative analysene som både belyser utviklingstrekk for bransjen og litteraturpolitisk måloppnåelse. Basert på informasjonstilfanget utarbeider vi grunnmodeller for avansereguleringen og drøfter håndteringen av tilstøtende forhold. Til slutt spesifiserer vi våre sammensatte avansereguleringsmodeller og skisserer hvordan reguleringene kan forankres i forskrift.
– Jeg ønsker å takke prosjektgruppen og departementet for et godt og konstruktivt samarbeid. Avanseregulering i bokbransjen er et spennende tema å jobbe med mange interessante sider og sterke meninger. På vegne av prosjektgruppen vil jeg også benytte anledningen til å takke aktørene fra bransjen for å ha stilt inn som informanter og bidratt med sekundærdata til utredningen. Generelt håper jeg at man kommer fram til gode løsninger for bransjen og ivaretakelsen av de litteraturpolitiske målsetningene, og mener at vår utredning vil kunne være nyttig i denne sammenheng, sier prosjektleder og partner i Vista Analyse, Rasmus Bøgh Holmen.