Ny rapport om energifattigdom og strømstøtteordninger til husholdninger
Oslo, 28.11.2023
Vi har på oppdrag fra Husbanken utredet mulige strømstøtteordninger til husholdninger, særlig de økonomisk vanskeligstilte. Rapporten inneholder en prinsipiell gjennomgang av ulike måter å utforme støtteordninger mot høye strømpriser på og en drøfting av konkrete måter å utforme støtteordninger på. Les mer om dette i vårt blogginnlegg.
Vi gir også en oversikt over støtteordningene som ble innført i utvalgte europeiske land for å avhjelpe situasjonen med høye energipriser i 2021-22. I tillegg gir vi en oversikt over den internasjonale litteraturen om virkemidlene mot energifattigdom.
Kraftprisene er forventet å være høye en stund framover. Det kan dermed være behov for en støtteordning også i framtiden. For de vanskeligstilte er det viktig at en støtteordning kommer på plass fort, når behovet oppstår. Målet for en støtteordning bør være å hjelpe de vanskeligstilte «over kneika» og unngå at de havner i fattigdomsfellen. Dette tilsier at en støtteordning bør være ganske enkel og bygge på eksisterende strukturer, f.eks. bostøtteordningen.
En kontantutbetaling er prinsipielt en bedre støtteordning enn prisstøtte: markedsbaserte priser gir fortsatt incentiver til å spare strøm, men husholdningen får hjelp til å betale regningen. For at markedet skal fungere effektivt er det viktig at prissignalene når fram til sluttbrukere. Videre kan husholdningen selv bestemme hvordan støtten kommer best til nytte. Bostøtte er nettopp en slik ordning.
I tillegg til en støtteordning som skal hjelpe de vanskeligstilte «over kneika» bør man vurdere rådgiving i forkant av krisene. En måte å unngå store prissvingninger på er fastprisavtaler for kraft. Tradisjonelt har fastprisavtaler vært dyrere enn kontrakter knyttet til spotpriser, men for de vanskeligstilte, som ikke har en økonomisk buffer, kan det være riktig valg likevel. Informasjon og veiledning om de ulike typene kraftkontrakter og hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å spare energi er viktig. Særlig rådgiving om energieffektiviseringstiltak som er tilpasset den enkelte kan vise seg nyttig.
Det mangler i dag støtteordninger som gjør det mulig for ulike grupper vanskeligstilte å gjennomføre enkle og kostnadseffektive energieffektiviserende tiltak. Dagens støtteordninger for energieffektivisering støtter store og omfattende tiltak. For de vanskeligstilte vil en støtteordning målrettet mot «lavthengende frukt» være nyttigere. Selv om disse tiltakene er lønnsomme, og dermed burde gjøres av den enkelte selv, er økonomi, kompetanse og/eller tid og overskudd i hverdagen kjente barrierer. Vi anbefaler at det gjøres en grundig vurdering av behov og hvordan et virkemiddel/virkemiddelpakke for å utløse enkle energitiltak blant vanskeligstilte kan utformes.
Rapporten kan leses her.
Kontakt:
Prosjektleder: Orvika Rosnes
Epost: orvika.rosnes@vista-analyse.no
Telefon: 98 26 39 56